چالش عرضه سیمان در بورس کالا
به گزارش وبلاگ فروش، بازار تامین و توزیع سیمان درحالی طی هفته اخیر با نوسانات قیمتی روبه رو شده که این کالا هم مانند فولاد و بعضی دیگر از نهاده های ساختمانی، به تازگی در بورس کالا کشف قیمت می گردد، اما رسیدن قیمت هر پاکت 50 کیلویی آن با افزایش بیش از 600درصدی به 110هزار تومان، اظهارات درباره به صلاح نبودن ورود سیمان به بورس را بیشتر نموده است. محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی به تازگی اسم نموده که سیمان همیشه یک بازار سنتی داشته که در سطح کشور تامین می شده است. وقتی وارد بورس می گردد یک نوع گروگان گرفتن مردم به وسیله عده ای است که بتوانند پولدار شوند و تحصیل مال نمایند. او می افزاید: متاسفانه در کشور ما ازهر مسئله ای که پیش می آید بعضی افراد سوءاستفاده می نمایند. این قطعی برق که به دلیل یاری به زندگی مردم صورت گرفت همزمان شد با اقدامی که دولت هیچ نقشی در آن ایفا ننموده بود. سیمان را در بورس بردند که من مخالف این موضوع هستم. باید اجازه دهند همان فرآیند شبکه ای که وجود داشت و راحت سیمان را توزیع می کرد ادامه پیدا کند.
روز گذشته اسدالله کشاورز، معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت؛ با قطعی برق صنایع از نیمه تیر ماه، کمبود سیمان هم در بازار به وجود آمد اما با قول هایی که مسوولان وزارت نیرو داده اند برق صنایع و به ویژه صنعت سیمان از روز پنجشنبه قابل تامین است و فراوری به شرایط طبیعی خود بازخواهد گشت.
التهاب در بازار سیمان از ابتدای تابستان امسال به اوج خود رسید و قطعی و کمبود برق در یک ماهه گذشته منجر به عدم فراوری سیمان به مقدار کافی شد و همین امر باعث التهاب در بازار و افزایش نرخ سیمان در بازار آزاد شده و این کاهش عرضه همزمان با تقاضای بالا قیمت ها را تحت تاثیر قرار داد به گونه ای که قیمت هر پاکت 50 کیلویی سیمان از 44 هزار تومان به بیش از 120 هزار تومان رسیده است. محمد حسنی سعدی، سخنگوی بورس کالای ایران معتقد است علاوه بر قطعی برق که مهم ترین عامل افزایش قیمت سیمان بوده است اختلاف قیمت سیمان در داخل کشور با قیمت های جهانی و هم انتظارات تورمی هم باعث افزایش قیمت این محصول شده است.
قاچاق سیمان به کشورهای همسایه
او در این باره گفت: دلالان سیمان (15 نفری که 70درصد سیمان را در حال حاضر خریداری نموده اند) پیش از این کمبودها سیمان را با قیمت توافقی که شده بود از کارخانجات می گرفتند و در بازار آزاد می فروختند البته زمانی که قیمت دلار گران نشده بود این افراد این محصول را با حاشیه سود کمتری به دست مردم می رساندند اما زمانی که قیمت دلار افزایش پیدا کرد سیمان با نرخ هایی بسیار بالاتر از نرخ مصوب دولتی به دست مردم رسانده شد.
حسنی سعدی با اشاره به اختلاف قیمت سیمان در داخل کشور با قیمت های جهانی اعلام کرد: همین موضوع باعث شد تا قیمت سیمان در داخل هم افزایش پیدا کند و گفته می شود بخشی از آن قاچاق می شود البته بخش دیگر افزایش نرخ ها خصوصا پس از قطعی برق کارخانه ها به علت انتظارات تورمی بود که باعث افزایش قیمت این محصول شد و یک عده سیمان را در انبارها نگه داشتند و به بازار عرضه نکردند و در بازار کمبود و اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار به وجود آمد.
او با بیان اینکه فاصله قیمت سیمان در داخل با خارج از کشور را نمی توان انکار کرد، اضافه نمود: همیشه این فاصله قیمتی باعث افزایش قاچاق کالا از کشور شده و نمی توان یک کالا را یک دهم نرخ جهانی به فروش رساند زیرا منجر به قاچاق معکوس می شود.
برای اولین بار سیمان در تیر ماه
در بورس کالا عرضه شد
او اضافه نمود: در سال های گذشته هم کارخانجات سیمان همیشه درخواست فروش محصول شان در بورس را داشته اند و بعضی از ذی نفعان اجازه این کار را به آنها نمی دادند و درنهایت تیر ماه امسال به وسیله بورس کالا، سیمان عرضه شد و قیمت سیمان در بورس کالا کمی بالاتر از درب کارخانه بود و همین موضوع باعث شد تا سهامداران سیمانی منتفع شوند و در عین حال مصرف نمایندگان واقعی هم می توانستند مستقیم از بورس کالا خرید نمایند. سخنگوی سازمان بورس کالا ادامه داد: با توجه به اینکه کف خرید این محصول در بورس کالا 10 تن است مصرف نماینده واقعی هم می تواند این مقدار از سیمان را از بورس کالا خریداری کند و این رخ داد و تعداد زیادی کد طی این مدت برای خرید سیمان صادر شد. او گفت: زمانی که هر کیلو سیمان در بازار آزاد800 تومان بود این محصول در بورس کالا کیلویی 350 تومان کشف قیمت شده بود اما زمانی که دولت با مشکل کمبود برق روبرو شد و برق سیمانی ها را قطع کردند منجر به کمبود سیمان در بازار و توقف فراوری سیمان شد و جهش قیمت در بازار آزاد به وجود آمد این در حالی است که در بورس جهش چندانی نداشت و با کمی نوسان نرخ آن به حداکثر 700 تومان رسید و بعضی معاملات آن هم در بورس کالا تایید نشد زیرا بازار دچار هیجان کاذب شده بود.
عرضه سیمان در بورس کالا به شدت
محدود شده است
حسنی سعدی با بیان اینکه عرضه سیمان در بورس کالا به شدت محدود شده است، گفت: با توجه به اینکه کارخانجات سیمان در حال حاضر فراوری چندانی ندارند مسلما عرضه ها محدود شده است و حتی یک هفته هم اصلا عرضه سیمان انجام نشد اما در حال حاضر عرضه سلف هم در بازار درنظر گرفته ایم تا بتوانیم کمی انتظارات را پاسخ دهیم و بازار آرام بگیرد. حسنی سعدی در پاسخ به این پرسش که آیا سیمان از بورس کالا خارج می شود؟ اعلام کرد: ما در بورس کالا سیاستگذار نیستیم تا بگوییم محصولی باشد یا نباشد و این موضوع به خواسته و اراده فراورینمایندگان و وزارت صمت برمی شود. او در خصوص قیمت های متفاوت سیمان هم گفت: نگهداری سیمان باتوجه به حجم بالایی که دارد به صرفه نیست و هزینه حمل و نقل بالایی هم دارد و قیمت سیمان بر این اساس استان به استان فرق دارد و هر کدام براساس احتیاج استان و شرایطی که دارند نرخ گذاری می نمایند و قیمت های متنوعی هم دارند.
قیمت سیمان در بورس کالا بیش
از 700 تومان نبوده است
او با بیان اینکه قیمت سیمان در بورس کالا بیش از 700 تومان نبوده، اضافه نمود: اینکه قیمت هر پاکت سیمان را 130 هزار تومان اسم نموده اند مربوط به بازار آزاد است و در بورس کالا در این مدت قیمت هر کیلو سیمان بین 600 تا 700 تومان کشف قیمت شده است. لازم به ذکر است موضوع قابل تامل در زمینه عرضه سیمان در بورس کالا عقب نشینی وزارت صمت است، وزارت صمت اگرچه در ابتدا با ورود سیمان به بورس کالا موافقت و اظهار داشت که فروش سیمان در داخل کشور مشمول قیمت گذاری نبوده و کاملا آزاد و بدون سهمیه بندی است و با پیشنهادهای سازمان بورس برای عرضه در بورس کالا هم موافقت وجود دارد. اما حال پس از اتفاقاتی که در این بخش افتاده اعلام می نماید که از ابتدا مخالف عرضه سیمان به بورس کالا بوده است! این در حالی است که با اعلام موافقت وزارت صمت، در تاریخ دهم خرداد ماه امسال سیمان با ورود به بورس کالا عرضه شد و در همان روز نخست 29 هزار و 700 تن از این محصول به فروش رفت حال باید دید چه تصمیمی در این باره اتخاذ می شود.
منبع: اتاق بازرگانی ایران